Mijn Bataafs

Bataafs Lyceum schaatst voor Sint Maarten

Bataafs Lyceum schaatst 11.845 euro bij elkaar

In totaal kost het de telploeg bijna 4 uur om alle bijdragen bij elkaar op te tellen. In de kleine pauze hebben alle mentoren de enveloppen van hun leerlingen verzameld. Dat was om 10.00 uur. Rond 14.00 uur is het bedrag bekend. Terwijl op de schaatsbaan de tweedeklassers hun rondjes schaatsen, krijgt Bas Smies de eindstand door: 11.845 euro. Ruimschoots meer dan gehoopt, geeft de teamleider vwo onderbouw aan.

LOES GEERDINK

De schaatsactie voor Sint-Maarten is spontaan geboren. Verschillende ideeën die er leefden op school, kwamen met de sponsoractie bij elkaar. Het Bataafs Lyceum houdt elk jaar wel sponsoracties, maar nooit zo groots opgezet. Dit jaar werd nagedacht over een grote actie, vanwege het 100-jarig bestaan van de school. Tegelijkertijd rees de vraag of de school iets kon betekenen voor de Caribische middelbare school waar oud-docent Anke Hoopman sinds deze zomer les geeft en die zwaar werd getroffen door orkaan Irma, begin september. Al snel meldden zich meerdere medewerkers die allemaal wel mee wilden denken en organiseren.

In 2,5 week tijd is de actie op poten gezet. Het begon met het plan voor een sponsorloop, maar vanwege het jubileumjaar mocht het ook wel wat breder, dus kwam de ijsbaan in beeld. Daarna regelde iedereen zijn onderdeel voor de grote dag. Inclusief de leerling die als dj de sfeer op de baan bepaalde, en de motoragent die de slierten fietsers op veilige wijze richting IJsbaan Twente in Enschede begeleidde. Bij de ijsbaan lagen schaatsen langs de rand van het ijs klaar, per maat uitgestald. Daar werd druk gepast en gegiecheld, terwijl op de baan leerlingen rondjes zwierden, de een met wat meer gemak dan de ander.

Lucas Hemmink uit HV2A kwam van de baan af. In totaal had hij 65,25 euro bijeen gebracht. Ingezameld bij familieleden, maar ook in de straat. Gelukkig voor hem, werd er niet per rondje uitbetaald, want hij was de schaatsbaan maar een keer rond geweest.

Dat gold niet voor Rick Hagrees, die er wel vijf rondes op had zitten. De leerling van HV2B zamelde 15 euro in bij voornamelijk familieleden. Hij vertelde dat ze in de klas les hebben gehad over de gevolgen van Irma voor het tropisch stukje Nederland. “Dat is wel heavy”, concludeerde hij. De actie vond hij een goed idee: “Schaatsen is wel leuk, en dat het geld oplevert voor Sint- Maarten is helemaal mooi.”

Zie artikel: Schouders eronder voor Sint-Maarten:  17-10-07 Tubantia