OVERSTAPPEN NAAR HAVO 4 OF VWO 5

Doe je dit jaar examen vmbo TL of havo en ben je toe aan wat meer uitdaging? Dan is het misschien een goed idee om te kiezen voor havo of vwo op het Bataafs Lyceum!

 

Wat kun je verwachten op het Bataafs

Wanneer je doorstroomt naar havo of vwo zul je merken dat de lesstof in een hoger tempo en met minder begeleiding aangeboden wordt. Het verwerken van de grotere hoeveelheid leerstof vraagt van je dat je zelfstandig kunt werken. Het is ook belangrijk dat je goed kunt plannen en deze planning kunt uitvoeren. Je zult merken dat veel toetsen niet alleen kennis van een vak vragen, maar dat je ook een bepaalde mate van inzicht nodig hebt. Dit vereist dat je op een andere manier omgaat met de leerstof. Waarschijnlijk moet je in het begin nog leren om op de juiste manier te leren.

We hebben bij het Bataafs daarom extra begeleiding voor wie dat nodig heeft.

 • Zit je bij ons in 4 havo of 5 vwo, dan krijg je een mentor die goed op de hoogte is van jouw situatie en cijfers, die weet waar knelpunten kunnen ontstaan en je zal begeleiden waar nodig.
 • Voor een aantal vakken bieden we steunlessen aan. Zo kan de docent je helpen om achterstanden weg te werken.
 • Stap je over naar havo 4 en heb je wiskunde in je pakket, dan is deelname aan de steunles wiskunde in de eerste periode verplicht. Zo helpen we om je op het gewenste niveau te krijgen.
 • Voor de leerlingen die starten in 5 vwo is er de mogelijkheid zonder achterstanden te beginnen met nieuwe examenvakken: Informatica en Bedrijfseconomie.

Wat heb je nodig?

Om een havo- of vwo-diploma te kunnen behalen heb je enkele eigenschappen nodig, waaronder een goede werkhouding. Daarnaast is motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Bij een tegenvallend resultaat zet je door. Het is belangrijk dat je goed kunt reflecteren: je kunt goed naar jezelf kijken en je afvragen wat er ging er goed op de toets, wat je nog niet helemaal beheerst en hoe je zaken in het vervolg beter kunt aanpakken. Je bent taalvaardig en je kunt goed omgaan met grote hoeveelheden informatie. Daarbij kun je deze informatie ook beoordelen op bruikbaarheid en kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden. Verder kun je goed samenwerken en heb je op je diploma goede cijfers behaald. Vaak heeft een succesvolle overstapper ook een duidelijk doel voor ogen met het nieuwe diploma, zoals een bepaalde opleiding die meer of andere beroepsmogelijkheden biedt.

Toelatingseisen

 • Heb jij een diploma behaald (bij toelating tot havo: met een extra vak), dan kun je drempelloos doorstromen naar 4 havo of 5 vwo!
 • Voor toelating tot 4 havo: Heb jij een diploma behaald zonder extra vak, maar voldoe je aan onderstaande criteria, dan ben je ook direct toelaatbaar:
 1. Je hebt op je eindlijst (SE+CE) een 6,8 gemiddeld of hoger
 2. Je hebt op je eindlijst een 6,8 gemiddeld of hoger voor de kernvakken
 3. Je hebt een positief advies van de afleverende school
 4. De vakken die je hebt gevolgd sluiten aan op een van de profielen

*Jouw situatie wordt besproken als je aan drie van de vier toelatingseisen voldoet. Dit kan leiden tot toelaten, ontraden (er is twijfel, maar je mag, al dan niet onder voorwaarden, instromen) of een afwijzing.

 Succeskansen

Je kansen op succes in havo 4 en vwo 5 zijn goed wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je hebt op je eindlijst (SE + CE) tenminste een 6,8 gemiddeld
 • Je hebt voor de kernvakken een 6,8 gemiddeld
 • Je vakkenpakket sluit aan op de vakken die je wilt kiezen
 • Je bent gemotiveerd

Heb je vragen over de vakkenpakketten of wil je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?

Neem contact op met de teamleider havo bovenbouw: Jentina Ardesch: j.ardesch@osghengelo.nl of met de teamleider vwo bovenbouw: Joanne Duijvestijn: j.duijvestijn@osghengelo.nl.