Overstappen naar havo 4?

Zit je nu in 4 mavo of in 4 vmbo-tl en ben je wel toe aan wat meer uitdaging? Dan is het misschien wel een goed idee om na het behalen van je diploma voor de havo te kiezen!

Wat kun je verwachten in 4 havo?

Wanneer je doorstroomt naar de havo zul je merken dat de lesstof in een hoger tempo en met minder begeleiding aangeboden wordt. Het verwerken van de grotere hoeveelheid leerstof vraagt van je dat je zelfstandig kunt ‘studeren’. Het is ook belangrijk dat je goed kunt plannen en deze planning ook kunt uitvoeren.   Je zult merken dat veel toetsen niet alleen kennis van een vak vragen, maar dat je ook een bepaalde mate van inzicht nodig hebt. Dit vereist wel dat je op een andere manier omgaat met de leerstof. Waarschijnlijk moet je in het begin nog leren om te ‘leren’.

Wat heb je nodig?

De eigenschappen die je nodig hebt om een havodiploma te kunnen behalen zijn onder andere een goede werkhouding. Je bent gemotiveerd en bij een tegenvallend resultaat zet je door. Je kunt goed reflecteren: je kunt goed naar jezelf kijken en je afvragen wat er ging er goed op de toets, wat beheers je nog niet helemaal en hoe kun je zaken in het vervolg beter aanpakken?                 Je bent taalvaardig en je kunt goed omgaan met grote hoeveelheden informatie. Daarbij kun je deze informatie ook beoordelen op bruikbaarheid en kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden. Verder kun je goed samenwerken en heb je op de mavo of in vmbo-tl goede cijfers behaald. Vaak heeft een succesvolle overstapper ook een duidelijk doel voor ogen met een havodiploma, zoals een bepaalde hbo-opleiding die meer beroepsmogelijkheden biedt.

Omdat de lesstof van de mavo of vmbo-tl niet altijd goed aansluit op de havo, start je in de vierde klas met een steunles wiskunde om jou op het gewenste niveau te krijgen.

Toelatingseisen voor de havo

  • Heb jij een diploma mavo of vmbo-tl behaald met een extra vak, dan kun je drempelloos doorstromen naar 4 havo!
  • Heb jij een diploma behaald zonder extra vak, maar voldoe je aan onderstaande criteria, dan ben je direct toelaatbaar:
  1. Je bent in het bezit van een diploma mavo of vmbo-tl
  2. Je hebt op je eindlijst (SE+CE) een 6,8 gemiddeld of hoger
  3. Je hebt een positief advies van de afleverende school
  4. De vakken die je hebt gevolgd in 3 en 4 mavo of vmbo-tl sluiten aan op een profiel in 4 havo.

*Jouw situatie wordt besproken als je aan drie van de vier toelatingseisen voldoet. Dit kan leiden tot toelaten, ontraden (er is twijfel, maar je mag, al dan niet onder voorwaarden, instromen) of een afwijzing.

Zit je bij ons in 4 havo, dan krijg je een mentor die goed op de hoogte is van jouw situatie en cijfers, die weet waar knelpunten kunnen ontstaan en ook zal hij/zij jou begeleiden waar nodig.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?

Neem contact op met de teamleider havo bovenbouw: J. Ardesch. J.ardesch@osghengelo.nl