(Oud-)leerlingen over het gymnasium

Leerlingen van het Bataafs over het gymnasium

 Wat ik erg leuk vind aan Grieks is dat het heel veelzijdig is. Wie denkt dat klassieke talen alleen maar vertalen is, heeft het helemaal fout. Ikzelf vind het vooral leuk vanwege de cultuur, waardoor het samen met de taal een leuke combinatie is.

Jorik – klas 4

 

Ik vind Latijn heel leuk, want je krijgt hele leuke verhaaltjes te horen en je hebt meteen al een voorsprong bij geschiedenis, Frans en Engels.

Mila – klas 1

 

Ik heb er voor gekozen, omdat ik dacht dat alleen masterclass niet genoeg uitdaging was, dus ik koos voor gymnasium en het is echt leuk! Soms denk ik: ‘Waarom heb ik dit gekozen? Het is zo moeilijk.’ Maar dan zet ik door en blijkt het best leuk en makkelijk te zijn. Dus ik zou zeggen, kies voor gymnasium!

Karsten – klas 1

 

Bij Grieks leer je op een andere manier naar taal te kijken en meer open te denken.

Alicia – klas 5

 

Zelf heb ik gymnasium gekozen, naast het feit dat ik het leuk vind, omdat het mij enorm helpt met mijn eigen ontwikkeling en hoe ik naar dingen kijk. Ook helpt het erg voor je taalontwikkeling, omdat je letterlijk de basis van bijna alle talen leert.

 

Fabian – klas 4

De mythologische verhalen zijn leuk en het is mooi om te zien hoe dingen overlappen met nu.

Zoë – klas 5

 

Het gymnasium is niet alleen leuk, maar ik merk dat ik Frans beter begrijp. Het helpt dus ook bij andere talen!
Imke – klas 1

 

Je krijgt sappige weetjes.
Cato – klas 1

Oud-leerlingen van het Bataafs over de waarde van het gymnasium

Het gymnasium laat je kennis maken met zo veel prachtige (maar ook komische) verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid. Voor mij is dit vaak een grote inspiratiebron geweest voor het maken van kunstwerken. Ook nu ik een verhaal aan het schrijven ben, kan ik zoveel inspiratie halen uit mijn klassieke achtergrond.
Kortom, ik heb nog nooit spijt gehad dat ik destijds voor het gymnasium heb gekozen. Integendeel! Ik ben mijn klassieke achtergrond erg dankbaar en kan alleen maar met blije gevoelens terug denken aan die tijd op de middelbare school.

Tessa – tandheelkunde

 

Alle letters van het Grieks alfabet worden in formules gebruikt.

Wouter – werktuigbouwkunde

 

Ik merk bij elke Romaanse taal die ik leer dat ik op Latijn kan terugvallen; Latijn is de ultieme basis voor mensen met een talenknobbel. En in het concreet helpt het me nu heel erg bij het leren van Italiaans.

Merel – taal- en cultuurstudies

 

Je leert niet alleen de taal en geschiedenis, maar ook het systematisch en analytisch oplossen van problemen, een vaardigheid die aan de basis staat van elke technische studie.

Wouter – werktuigbouwkunde

 

Een klassieke achtergrond is absoluut een voordeel wanneer je je gaat richten op een medisch beroep. Tijdens mijn opleiding tandheelkunde kreeg ik veel te maken met anatomische structuren en medisch jargon. Alle benamingen hiervan zijn in het Latijn. Er werd in mijn jaar maar één 10 gescoord op de anatomie-toets, en ja zeker, dat was ík (de enige student in de groep die gymnasium als vooropleiding bezat.. toch opvallend 🙂 )

Tessa – tandheelkunde

 

Latijn is leuk omdat elke zin net een puzzel is die je stap voor stap kunt oplossen, iets wat ik in mijn opleiding nu dagelijks moet doen.

Meike – natuurwetenschap en innovatiemanagement

 

Een van de redenen dat ik nu geschiedenis studeer is omdat ik Klassieke Culturele Vorming heel interessant vond op de middelbare school

Heleen – geschiedenis

 

Latijn was wel echt een apart deel van je hersenen activeren, ergens in het schemergebied tussen alfa en bèta.

Merel – taal- en cultuurstudies