Leerlingen en docenten Bataafs Lyceum Hengelo ongedeerd in Carcassonne

HENGELO – Vijfentwintig leerlingen en drie docenten van het Bataafs Lyceum in Hengelo zijn op uitwisselingsreis in het Franse Carcassonne. Ze verblijven dichtbij het dorp Trèbes in Zuid-Frankrijk waar vrijdagmiddag een gijzeling in een supermarkt plaatsvond. “Het is een onwerkelijke situatie.”

Mandy de Jong 23-03-18, 15:08 Laatste update: 17:54

Directeur Mark Kwakman van het Bataafs Lyceum bevestigt dat de leerlingen en docenten in Frankrijk ongedeerd zijn. “Maar het was wel even spannend.” De lampen van de Franse middelbare school waar de groep op het moment van de gijzeling verbleef, schakelden direct uit. De deuren gingen dicht en ingangen werden gebarricadeerd met kasten. Het is een onwerkelijke situatie als je dat niet gewend bent.” De directeur vertelt dat scholen in Frankrijk jaarlijks terreuroefeningen hebben, zoals wij de brandweeroefeningen kennen. En vrijdag werd zo’n oefening ineens werkelijkheid.

Vervelend vindt Kwakman het dat de leerlingen juist op dat moment niet allemaal in hetzelfde lokaal waren. “Ze wisten dus niet hoe het met de anderen ging en of er sprake was van directe dreiging.” Later werd het de leerlingen pas duidelijk dat het om een gijzeling ging die minimaal 7 kilometer verderop plaatsvond. De gijzelnemer werd gistermiddag neergeschoten. De aanvaller zei te handelen namens de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Er zijn zeker drie doden gevallen en drie gewonden waarvan één er slecht aan toe zou zijn.

“Als er leerlingen naar huis willen dan gaan we dat organiseren”, zegt Kwakman. “Zoals het er nu naar uitziet willen ze allemaal wel blijven.” Maar wat er overblijft van het uitwisselingsproject dat nog een week zou duren, is niet duidelijk. “We houden daarover contact met de docenten in Frankrijk en de ouders van de leerlingen.”

De groep vertrok afgelopen donderdag niet naar Londen, Parijs of Madrid, maar naar een provinciestadje in het zuiden van Frankrijk. Kwakman: “En dan nog gaat het mis. Hoe is het mogelijk?, vraag je je dan af.”

Reactie van Fransisca de Vries:  “De berichtgeving in Tubantia vind ik niet helemaal correct. We zijn de hele middag in contact geweest met school, ouders en elkaar via app en sms.”