Gymnasium: iets voor jou?

Waarom kiezen voor gymnasium? Jezelf deze vraag stellen is misschien wel hetzelfde als je afvragen waarom je een computerspelletje speelt of een voetbalwedstrijd bezoekt. Het antwoord daarop is simpel: omdat het gewoon heel erg leuk is! Dat het daarnaast ook nog nuttig is of goed voor je, is alleen maar mooi meegenomen. Zo is het ook met gymnasium. Je kiest in de eerste plaats voor Latijn en Grieks, omdat het gewoon hartstikke leuk is. Tijdens de lessen is er namelijk niet alleen aandacht voor de Griekse en Latijnse taal, maar ook voor de cultuur van de Grieken en Romeinen en hun vele sappige verhalen, bijvoorbeeld het verhaal over Amor en Psyche. En ja, dat het ook nog eens ontzettend nuttig is, dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Wat is dan precies de waarde van de Klassieke Talen? Kennis van Latijn en Grieks helpt je bij het leren van andere talen. Kijk maar eens in het schema hieronder: zie jij welke telwoorden uit het Latijn zijn afgeleid?

Bij veel studies is het een voordeel als je gymnasium hebt gedaan, denk bijvoorbeeld aan geneeskunde, biologie, rechten, maar ook aan filosofie en studies over taal en cultuur.

Houd je meer van exacte vakken? Ook dan is het volgen van Latijn en Grieks voor jou een aanrader. Een zin uit een klassiek verhaal is als een doos met puzzelstukjes. Als je het doosje open maakt, zie je eerst niet wat de samenhang is, maar als je een beetje met de puzzelstukjes schuift, blijken ze opeens in elkaar te passen. Een Latijnse of Griekse zin lijkt dan ook wel een beetje op een wiskundesom. Daarnaast wordt je analytisch vermogen enorm gestimuleerd: dat betekent dat je stap voor stap een moeilijk probleem leert analyseren en oplossen. Bovendien leer je door het vertalen van de klassieke verhalen om heel nauwkeurig te werken en verbanden te leggen.

De wereld van de Grieken en Romeinen: je ziet die overal om je heen. Denk aan een gebouw met zuilen, computergames, films of namen van sportclubs. Ook de namen van veel producten zijn afgeleid uit het Latijn of Grieks. Zo poets je je tanden met Prodent of loop je op schoenen van Nike. En wist je dat de Romeinen en Grieken hun tijd ver vooruit waren op het gebied van techniek, wetenschap en geneeskunde? Op het gymnasium leer je deze verbanden tussen vroeger en nu herkennen. Je leert bijvoorbeeld hoe de Grieken dachten over democratie of vreemdelingen en hoe wij daar nu tegenover staan. Kies je voor het gymnasium, dan leer je dus de wereld om je heen beter te begrijpen.

Een gymnasiumdiploma is daarnaast een voordeel bij het vinden van een baan of stageplaats. Je laat zien dat je een brede interesse hebt en bereid bent een stapje extra te zetten. Verder laat je zien dat je geleerd hebt over de wereld om je heen en op bepaalde punten meer kennis hebt dan de meeste anderen.

Ben jij nieuwsgierig en onderzoekend? En houd je wel van een uitdaging? Ook dan is het gymnasium echt iets voor jou! Kies je voor het gymnasium, dan zul je zelf ontdekken dat de Grieken en Romeinen nog springlevend zijn. OUD maar niet OUT!

Lees ook: Gymnasium op het Bataafs

Wil je graag meer weten over het gymnasium en misschien een proeflesje volgen? Hier kun je je aanmelden voor de gymnasiummiddag in januari.