single-post.php

Nationale Titel Scouts Hendrik Hudson

AISLEY, JULIA, PHILIP (Bos ), ROBIN (Oosterik), DAAN (Lubbers) EN LOTTE (Kanger) (V.L.N.R.) VAN SCOUTING HENDRIK HUDSON ZIJN NEDERLANDS KAMPIOEN GEWORDEN. FOTO LARS SMOOK

Een vliegende rijstschotel hielp ze aan de nationale titel, de scouts van Hendrik Hudson uit Hengelo. Tot hun eigen verrassing. “We dachten dat we middelmaat waren.”

BERT JANSSEN

Ze hadden er maar weinig vertrouwen in. “We dachten dat we middelmaat waren”, vertelt Philip Bos (14) van scouting Hendrik Hudson. Maar hij en vijf collegascouts keerden als Nederlands kampioen terug naar Hengelo, met een glimmende plank als wisseltrofee.

Het zestal, leerlingen havo en vwo van De Grundel en het Bataafs Lyceum, bleken de beste scouts van 105 teams, op de landelijke scoutingwedstrijd in Baarn.

De voortekenen waren al goed. Hendrik Hudson won de nationale strijd ook in 2013, 2014 en 2016. Een wisseltrofee siert hun clubhuis aan de Topweg. Maar vorig jaar ging de titel aan hun neus voorbij, vertelt teamleider Dionne Jansen (29).

De charme van deze kampioenschappen? Samenwerken en nieuwe vrienden maken, vindt Aisley Duim (13). Julia Dawaf (14) geniet van gesprekken aan het eind van de dag, samen in de zespersoons tent. Jongens en meisjes, onder hetzelfde zeildoek? “Mijn ouders weten ervan en vinden dat goed”, vertelt ze lachend.

Het zestal oefende voor het pinksterweekend, zoals in het lopen van een hike. Ze moesten onderweg allerlei technieken gebruiken, van wiskundige formules tot het sterrenstelsel. “Van papier, voor de echte sterren was het te licht”, aldus Philip. Ze liepen rond 15 kilometer, met spelletjes onderweg.

Een opdracht was het verzinnen van een planeet, met een bijzondere bevolking, een eigen bestuur en economie. Scouting Hendrik Hudson verzon Rikania, waarbij twee gebotste planeten versmolten. “Er was een goeie maatschappij”, legt Daan Lubbers (14) uit.

Bij het koken in de zelfgebouwde keuken kwam het thema Ruimte terug. De Hengeloƫrs kokkerelden gekleurde galaxy-eieren, een space-rap in de vorm van een ster, een vliegende rijstschotel en als zelfbedachte toetjes gevulde komeet met fruit en een melkwegshake.

Lotte Kanger (14) vindt het vooral fijn dat alle oefenen niet voor niets is geweest, maar is bekroond met erehout.

Leider Robin Oosterik (15) en Philip nemen afscheid met de landstitel. Ze zijn volgend jaar te oud om mee te doen.

 

Deel dit bericht