Girlsday 2018

Op donderdag 12 april vond de Girlsday plaats. Een dag georganiseerd door de VHTO (Het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen in bèta/techniek) met als doel meisjes te laten kennismaken met beroepen en functies in bèta, techniek en ICT.

Vanuit het hele land gingen 11.262 meisjes op bezoek bij 358 bedrijven. Ook het Bataafs ging op pad. Alle meisjes uit klas 1 brachten een bezoek aan Infravak in Holten èn de Boekelose Brug in Hengelo die op dit moment gebouwd wordt. We deden dit in twee groepen. De ene groep ging eerst naar de brug en de andere groep eerst naar Holten. De lunch was gemeenschappelijk in Holten.

In Holten werden we hartelijk ontvangen door drie vrouwen, werkzaam bij Infravak en bouwbedrijf Van Gelder. Zij vertelden kort wie ze waren, wat hun werk inhoudt en wat ze er leuk aan vinden. Toen mochten de leerlingen aan de slag met het schoolplein. Het begon met rekenwerk (oppervlakte schoolplein, kosten voor asfalteren en beklinkeren en kosten voor inrichting van het plein) en het nadenken over betrokkenen die geïnformeerd moeten worden. Daarna werd er een ontwerp gemaakt van het schoolplein op basis van de eisen gesteld door opdrachtgever meneer Kwakman. Het werd met name een bloemenrijk en kleurig geheel. Gelukkig waren hierbij geen budgeteisen gesteld. Het beste ontwerp werd beloond met een cadeaukaart.

Bij de Boekelose Brug in Holten werden we ontvangen door twee vrouwen die werken bij Dura Vermeer. Zij zijn de EMVI-coördinator (EMVI= Economisch Meest Voordelige Inschrijving) en de projectleider betrokken bij de bouw van de brug. Zij gaven ons een kijkje in het werk op de achtergrond; het verkrijgen van een opdracht en het plannen/ uitvoeren van een opdracht. We mochten (met helm, hesje en veiligheidslaarzen) de bouwplaats op, om het geheel van dichtbij te bekijken. Verder hebben de leerlingen manieren bedacht om van de ene kant van het water naar de andere kant te komen (tunnel, brug, glijbaan, tamme krokodil…) en een spaghettibrug gebouwd.

Al met al was het een leuke en interessante dag!

G.Haverkamp

Bèta-coördinator