Examenclip: docenten kunnen het dak op!

De docenten op het dak van de school bij het ketelhuis dat voor de gelegenheid werd opgesierd met graffiti. Vierde van links is locatieleider Bas Smies. © Koen Franken

Docenten Bataafs Lyceum Hengelo voor even hiphoppers in swingende ode aan eindexamenleerlingen: ‘Je bent nu vet geslaagd’

HENGELO – Wie het gezelschap op een rijtje ziet, die zou zweren dat het leerlingen zijn. In hun trainingsbroeken, hoody’s en sneakers staan ze op het dak van het Bataafs Lyceum. Maar het zijn toch echt docenten.

Voor de negende keer brengen de docenten van de Hengelose middelbare school een bijzondere en humoristische ode aan de geslaagde eindexamenkandidaten. Elk jaar doen ze iets bijzonders en laten zich daarbij filmen. Als een stelletje hiphoppers dansen ze dit jaar boven op het dak van de school en in een boksschool. Getooid met dikke gouden kettingen en met die typische hiphophandbewegingen zingen ze: ‘Je hebt gezwoegd en geklaagd. Maar je bent nu vet geslaagd.’

Ruig

Door de jaren heen zijn in de docentenclip veel muziekgenres voorbij gekomen, zegt locatieleider Bas Smies. „In het begin was het ruig. We maakten muziek die de leerlingen niet van ons hadden verwacht. Daarna hebben we van alles gedaan: hardrock, funk, gabber en zelf apres-ski.” De docenten wisten dit jaar even niet goed welke muzieksoort ze zouden brengen. Daarop ontstond het idee om de leerlingen te vragen wat zij graag wilden.

Favoriet

„In maart hebben we een poll uitgezet die door meer dan de helft van onze leerlingen is ingevuld. Ze konden kiezen uit meerdere genres, waaronder disco en country. Uiteindelijk bleek hiphop met afstand favoriet.” Best een hele uitdaging, aldus Smies. „Hiphop is een ingewikkeld genre met heel veel tekst. Die tekst moet ook kloppen. Dus we zijn er behoorlijk druk mee geweest. Dat was best een uitdaging, maar die zijn we natuurlijk niet uit de weg gegaan. En het is redelijk gelukt.”

Graffitikunstenaar

De lol bij het maken van de video was groot. De docenten klommen op het dak van de school waar midden tussen de vele zonnepanelen een ketelhuis staat dat maagdelijk witte muren had. Tijdens de opnames is door conciërge Roy Valkenaar het huisje versierd met graffiti. „Roy is een zeer getalenteerde graffitikunstenaar, en dat ketelhuis kon wel wat kleur gebruiken. In het kader van de clip hebben we er werk van gemaakt. En zo is er ook een blijvend aandenken”, aldus Smies. Niet alleen op maar ook ver boven het dak werd er gefilmd, dankzij de inzet van een drone. „Het ziet er heel mooi uit”, zegt Smies.

Boksschool

De Bataafse rappers traden ook op in de boksschool Fit Fight Dojo. „Ze waren zo vriendelijk om hun sportschool een middag beschikbaar te stellen voor de opnames”, aldus Smies. „Het idee ontstond, omdat dit goed bij de tekst paste.”

Het examenlied 2022 is gebaseerd op Lose Yourself van Eminem en Watskeburt van De Jeugd van Tegenwoordig. Muziekdocent Roy Huiskes heeft de boel op een creatieve manier aan elkaar gemixt. De videoclip is dinsdagavond gepresenteerd voor de eindexamenkandidaten die in verschillende sessies hun diploma in ontvangst mochten nemen.