‘Een zesje heb ik wel gehaald’

Bataafs examen in de Tubantia, 13 mei 2022

Het eerste examen is achter de rug

De kop is eraf. Met gemengde gevoelens verlaten leerlingen van het Bataafs Lyceum in Hengelo de examenzaal. Opluchting bij de één, extra stress voor de ander. “Ik vond de toets wel moeilijker dan gedacht. Ik heb het onderschat.”

Rond 11 uur komt de 17-jarige Stephanie de Frens de examenzaal uitgelopen. De havo-leerling heeft haar eerste examen achter de rug. “Ik ben vooral heel opgelucht. Vanmorgen was ik erg gespannen”, vertelt ze. “Duits is één van mijn slechtste vakken. Ik sta een onvoldoende. Maar ik heb er een goed gevoel over.”

Ook de 18-jarige Floris Voorthuijzen is opgelucht. Duits is ook zijn slechtste vak. “Het geeft extra spanning om meteen met een moeilijk vak te beginnen, maar nu het is afgelopen ben ik veel minder gespannen.” En het examen zelf? “Dat ging redelijk. Er zaten wel heel moeilijke teksten tussen. Maar een zesje heb ik wel gehaald, denk ik.”

Waar de ene leerling een stuk minder gespannen is na het eerste examen, is de stress bij de ander juist  toegenomen. ,,Nu is het echt begonnen, dat maakt het juist spannender”, zegt de 17-jarige Iris Wilms. Samen met vriendin Charlotte Woudstra (17) heeft ze als één van de laatsten het examen afgerond. “Ik vond de toets wel moeilijker dan gedacht. Ik heb het onderschat.”

Moeilijker dan oefentoets

Bij Charlotte was vooral de tijd een boosdoener. “Ik kwam een beetje in tijdnood, verder ging het best goed.” Ook de 18-jarige Helin Nieland had wel wat meer tijd willen hebben. “Ik blijf vaak erg hangen in bepaalde vragen. Aan het eind is het altijd stressen”, zegt ze. ,,Of ik het goed heb gemaakt? Daar twijfel ik erg over. Het was een erg lange toets en mijn eerste examen. Dat maakt het moeilijk inschatten. Ik vond het moeilijker dan de oefentoetsen die ik heb gemaakt. En dat waren er behoorlijk veel.”

Corona. Ondanks dat er nu niets meer van te merken is, heeft het voor de examenkandidaten wel een aantal jaar hun studie bepaald. “We hebben zeker wat gemist, maar daarentegen mogen we wel een extra vak herkansen. En een cijfer wegstrepen, dat is wel fijn”, zegt Charlotte.  Welk vak dat is, daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Dat wordt scheikunde.” Ook Helin heeft al een vak in gedachten. “Natuurkunde.”