Bijzondere diploma-uitreiking bij Bataafs Lyceum

PIM OTTER GAAT ZO OVER DE RODE LOPER, OP ‘ZOEK’ NAAR ZIJN DIPLOMA. “ZE HEBBEN VEEL MOEITE GEDAAN OM ER TOCH NOG IETS BIJZONDERS VAN TE MAKEN.” FOTO ANNINA ROMITA

Van ANITA DUNNEWIJK

De geslaagde havisten van het Bataafs Lyceum bijten deze maandag het spits af bij de diploma-uitreiking in coronastijl. Voor hen geen feestelijke bijeenkomst in een aula vol familieleden, maar een verrassingsroute door de school die ze met maximaal vier gezinsleden mogen lopen. “Een beetje naar het idee van het voormalige Het Land van Ooit”, vertelt Jentina Ardesch, teamleider havo-bovenbouw. Zij en haar collega’s zijn verkleed als jonkvrouwen en edelmannen. De kostuums hebben ze geleend van de Hengelose Revue. Er wordt gewerkt met tijdsloten: om de vijf minuten mag een leerling met zijn of haar familie naar binnen. Onderweg komen ze langs diverse plekken waar iets gebeurt. Dat begint in de aula waar onder het genot van een drankje kan worden gekeken naar een presentatie met foto’s van de geslaagden door de schooljaren heen.

Clip

Dan volgt een stop in een lokaal waar de nieuwe eindexamenclip wordt getoond. Toen de centrale eindexamens als gevolg van de coronacrisis werden afgelast, leek het er even op dat de eindexamenclip van de docentenband er dit jaar niet zou komen. Toen duidelijk werd dat een fysieke diploma-uitreiking toch mogelijk was, hebben de betrokken docenten alles op alles gezet om alsnog een clip te maken. “De examenclip is een traditie en die wilden we ze niet onthouden”, zegt Bas Smies, zanger en tekstschrijver van de docentenband.

Vervolgens zitten de leerlingen nog één keer tegenover hun mentor voor een persoonlijk praatje en dan is het tijd voor de laatste en belangrijkste stop: de officiële uitreiking van het diploma. Bij het verlaten van het schoolgebouw staat de fotograaf klaar voor een gezinsfoto mét diploma onder de ballonnenboog. “Voor deze diploma-uitreiking hebben we gezocht naar een manier die recht doet aan elke leerling en met alle elementen die tijdens een normale uitreiking ook aan bod komen”, legt Joanne Duijvestijn, teamleider vwo-bovenbouw, uit.

Pim Otter (19) uit Hengelo kan dat wel waarderen. Na zeven jaar Bataafs Lyceum mag hij eindelijk zijn diploma in ontvangst nemen. Hij begon op het vwo, ging daarna naar de havo en zakte vorig jaar voor het eindexamen. Hij weet dus hoe het er in een normaal examenjaar aan toe gaat. “Dit is anders, maar ik vind het leuk. Ze hebben veel moeite gedaan om er toch nog iets bijzonders van te maken.”