Bataafs Lyceum besteedt aandacht aan presidentsverkiezingen VS

Roeland Fens als gastdocent in actie (Foto: Jonathan Dag)

Bataafs Lyceum besteedt aandacht aan presidentsverkiezingen VS

vr 30 okt 2020, 16:46

Op 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen en krijgt de strijd tussen Trump en Biden zijn ontknoping. Waar staan deze kandidaten voor? Welke thema’s spelen er op het moment in de VS? En hoe werkt die Amerikaanse politiek eigenlijk?

Hengelo – Op het Bataafs Lyceum wordt aan deze vragen aandacht besteed in een serie gastlessen. Sinds 2008 organiseerde de school drie keer een American Election Night, bedoeld om leerlingen in een avondvullend programma op een onderhoudende manier kennis te laten maken met de Amerikaanse politiek en cultuur. De voorbereidingen voor een 2020 editie van de “Night” waren al in een vergevorderd stadium toen de aangescherpte corona-maatregelen werden aangekondigd. De organisatie vond het toen niet langer gepast om de avond door te laten gaan.

“Erg jammer, want de interesse onder de leerlingen was, net zoals bij de vorige edities, groot” vertelt mede-organisator Bas Smies. “De bereidheid van bijna 100 leerlingen om vrijwillig aan een avondvullend programma mee te doen vinden we heel bijzonder. Om die reden zijn we na het noodgedwongen annuleren van het programma meteen gaan kijken naar manieren om onderdelen van de Election Night op een andere manier alsnog te kunnen aanbieden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een drietal gastlessen. De externe workshops die oorspronkelijk op de avond gegeven zouden worden kunnen zo toch nog doorgaan. En in 2024 komt er natuurlijk weer een echte American Election Night”.

Framing en beïnvloeding

Oud-docent en politicus Roeland Fens beet op 28 oktober het spits af. In een onderhoudend gastcollege nam hij de leerlingen van de 4e klassen mee in de wereld van framing en beïnvloeding. “Om de berichtgeving over de Amerikaanse politiek, maar ook die in Nederland, goed te kunnen interpreteren is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe politici onderwerpen naar zich toe proberen te trekken en welke rol taal en de media daarbij spelen”. Voor Roeland Fens was het een welkom weerzien met de school waar hij jarenlang als docent maatschappijleer voor de klas stond.

Naast Roeland Fens zullen ook ex-militair Marc van Rijn en Anka Jacobs, die de Amerikaanse politiek als voormalig adviseur van de staat New Hampshire van binnenuit kent, gastlessen verzorgen.

(https://www.hengelosweekblad.nl/nieuws/algemeen/1021012/bataafs-lyceum-besteedt-aandacht-aan-presidentsverkiezingen-vs)