single-post.php

‘Als architect kun je wereld mooier helpen maken’

Ze droomt stiekem van een loopbaan als architect. Het eerste stapje zette ze deze week. Donderdagavond werd Annemijn Ekelmans gekozen tot Twentse Archi Idol van het jaar 2018.

HERMAN HAVERKATE

De scholiere van het Bataafs Lyceum in Hengelo is een van de tien finalisten in de ontwerpwedstrijd die het Architectuurcentrum Twente eens in de twee jaar organiseert voor leerlingen van het middelbaar onderwijs.

“Architectuur is mijn passie. Mijn ouders wonen in een organisch huis van de bekende architecten Alberts & Van Huut. Dat is zo apart. De belangstelling ontstaat dan bijna vanzelf.”

Voor de Archi Idols ontwierp ze een zeshoekig huis met een mosdak en een binnenplaats. Net als de andere finalisten kreeg ze acht vrijdagen de kans om onder begeleiding van architecten aan haar ontwerp te werken. “We hadden allemaal dezelfde opdracht: een huis voor twee gezinnen op een bestaande locatie in Lochem. Een van de juryleden, architect Sander ter Harmsel, gaat er zelf wonen. Misschien wordt dit huis ook nog wel eens in het echt gebouwd.”

De natuur staat centraal in haar ontwerp. “Uitgangspunt is de vorm van een honingraat. Die keert in de hele plattegrond terug. Dit is een huis vol mooie hoeken, opzettelijk laag zodat het opgaat in het vele groen van de omgeving. Als je het ziet, moet je het gevoel hebben dat het hoort bij deze plek en dat het er al heel lang staat.”

Unaniem

Het werk van de tien finalisten is nog tot 17 juli te zien in het gemeentehuis van Almelo. Van Ekelmans zijn er schetsen en een maquette. Een jury, bestaande uit architecten uit de regio, koos unaniem voor haar ontwerp. “Ze hadden me allemaal als favoriet. Ik was ook heel erg blij met hun commentaar.”

De kans dat ze ooit zelf architect wordt, is reĆ«el. Een studie bouwkunde staat, net als industrieel ontwerpen, hoog op haar verlanglijst. “Ik heb nog een jaar de tijd, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat het die kant uit zal gaan. Hoe huizen en steden eruit zien, hoe onze omgeving wordt gebouwd: dat is veel belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Als architect kun je echt helpen om de wereld een stukje mooier te maken dan hij al is.”

18-07-07 – Tubantia – Annemijn

Deel dit bericht