Activiteiten

Gymnasiumdag Bataafs Lyceum

Wat aten de Romeinen? Wat hebben keizer Augustus en Hitler met elkaar te maken? Hoe ver mag een advocaat gaan om een rechtszaak te winnen? Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een tentoonstelling? Op deze en andere vragen kregen de leerlingen van het Bataafs Lyceum op de gymnasiumdag van woensdag 26 februari een antwoord.

De dag begon met een pubquiz. Een kleine 120 leerlingen en 4 docenten gingen in teams de strijd met elkaar aan. Hun kennis van de oudheid werd tot het uiterste getest met vragen over Griekse goden, gladiatoren, mythologie, archeologie én natuurlijk over de Griekse en Latijnse taal. Aan het einde van de dag kwamen de ‘Papa Chico’s, bestaande uit Jules, Milan, Suze en Yuri als winnaars uit de bus. Voor hen bleken vragen als ‘Welke mythologische figuur werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld?’ geen enkel probleem.

Vervolgens maakten de leerlingen in drie rondes in workshops kennis met verschillende facetten van de Griekse en Romeinse cultuur.  Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat achter elk sterrenbeeld een Griekse mythe schuilgaat.  Dat ook popartiesten zich graag laten inspireren door de mythologie. En hoe je op een Grieks terras een drankje kunt bestellen. Natuurlijk was er ook ruimte voor creativiteit: leerlingen hebben met playmobilfiguren een heuse videoclip gemaakt en schreven een strip in het Latijn of maakten cartoons. En ook een van onze eigen leerlingen heeft die dag een workshop verzorgd: aan de hand van stellingen leerden de leerlingen dat de trucs die de Romeinen en Grieken toepasten om hun publiek te overtuigen, nog steeds heel bruikbaar zijn.

En natuurlijk werd de dag in stijl worden afgesloten met een hapje en een drankje in Romeinse sferen in Taverna Marcus. Want al dat lekkers dat de deelnemers aan de kookworkshop hadden klaargemaakt, moest natuurlijk wel geproefd worden!

Dankzij de inspanning en het enthousiasme van een aantal docenten van het Bataafs Lyceum en de expertise van gastdocenten werd het een leuke en leerzame dag, zoals ook blijkt uit de reacties van leerlingen:

“De gymnasiumdag was een prachtige ervaring. Ik heb les mogen geven in speechen en de enthousiaste reacties en de wonderbaarlijke speeches waren het allemaal waard.”  – Joost (klas 5)

“Het was een leuke en gezellige dag! Ik heb er ook veel geleerd.” – Dianne (klas 1)

“Leuk en leerzaam: de tijd van de Grieken en Romeinen wordt verbonden met de moderne tijd.” – Yuri (klas 6)

“Vooral sterrenkunde was erg leuk.” – Sander (klas 1)

 

Archeon

Donderdag 10 oktober hebben we – in het kader van de lessen Romeinse cultuur, geschiedenis en aardrijkskunde – met de eerste klassen van het gymnasium een bezoek gebracht aan het Archeon.

In het museumpark komen de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen tot leven. Met hun telefoon in de aanslag kropen de leerlingen in de huid van de Romeinen, de Middeleeuwers en de mensen uit de prehistorie. Ze ontdekten dat de Romeinen in tegenstelling tot de mensen uit de prehistorie al in echte huizen woonden, dat vloerverwarming al meer dan tweeduizend jaar geleden is uitgevonden en dat de Romeinen gezellig samen naar de wc gingen. Ze waren getuige van een gladiatorengevecht, oefenden hun boogschietkunsten en brachten een bezoekje aan het galgenveld. Dat de reconstructies niet altijd tot in de puntjes waarheidsgetrouw waren, leidde hier en daar tot verontwaardiging: ‘Het water in het caldarium (het hete bad in het badhuis) is gewoon koud!’

Natuurlijk moesten ook de wiebelige kano’s uit de prehistorie getest worden. Er werd heel wat af gegild, maar wonder boven wonder heeft iedereen (nou ja, bijna iedereen dan) het droog gehouden. Al met al was het, volgens leerlingen én docenten, een hele leuke en leerzame dag.

‘Classic Beauties’

Op dinsdag 13 november zijn we – in het kader van de klassieke cultuur en haar receptie – met onze vijftig gymnasiumleerlingen uit de bovenbouw naar Amsterdam gegaan.

Daar hebben we het Allard Pierson, het Archeologische Museum van de Universiteit van Amsterdam, bezocht. Onder begeleiding van een gids zijn we langs verschillende bijzondere objecten uit de Klassieke Oudheid geleid. We hebben prachtige objecten gezien en mooie verhalen gehoord. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan de gipsenzolder, waar we aan de hand van kopieën van beroemde Griekse en Romeinse beelden een beeld kregen van de ontwikkelingen binnen de Klassieke kunstgeschiedenis.

Ook hebben we de Hermitage bezocht, waar momenteel de tentoonstelling ‘Classic Beauties’ te zien is. Prachtige neoclassicistische schilderingen en beelden, van de Trojaanse Oorlog tot de uitbarsting van de Vesuvius: er kwamen allerlei onderwerpen, gebeurtenissen en personen aan bod. Elke leerling kreeg de opdracht om een object uit het museum te kiezen dat hem of haar ofwel aansprak ofwel tegenstond, waardoor we op een kritische manier keken naar dat wat er tentoongesteld was.

Na in Amsterdam een restaurantje of fastfoodketen te hebben gevonden om te eten – het gerucht gaat dat de docenten ook op culinair hoogstaand niveau gegeten hebben – zijn we met de bus weer teruggegaan naar Hengelo. Wij, zowel de leerlingen als de vijf docenten, vonden het een zeer geslaagde dag! Hieronder zijn nog enkele foto’s te zien die een beeld geven van de bezochte musea.